Management

Foto’s

Transpalux

Beneficial interest 45%
AvH Contact: Tom Bamelis
www.transpalux.com

Transpalux is een Franse leider in de verhuring van filmmaterieel. Het beschikt over een uitgebreid park van verlichtingsmaterieel, camera’s, voertuigen en generatoren. Transpalux is ook de grootste beheerder van filmstudio’s in Frankrijk.

Informatie uit het jaarverslag 2016

Het bedrijf stelt haar knowhow en meer dan 65 jaar ervaring ten dienste van de grootste producenten en regisseurs. Zo is Transpalux elk jaar betrokken bij de productie van meer dan 200 bioscoop- en televisiefilms.

Het leverde bijvoorbeeld in 2016 aan Europacorp, het bedrijf van de heer Luc Besson, al het verlichtingsmaterieel voor de blockbuster ‘Valérian et la cité des mille planètes’, die in juni 2017 in de zalen komt.

2016 werd ook gekenmerkt door een cruciale wijziging van de wet op het belastingkrediet voor filmproducties, dat van 20% naar 30% is gestegen. Deze nieuwe fiscale regeling is veel voordeliger voor de Franse producenten, zodat veel producties naar Frankrijk konden terugkeren en vooral het vertrek van andere werd voorkomen.

Transpalux boekte in 2016 een omzet van 29,7 miljoen euro (een stijging met 19%) en een operationele kasstroom (EBITDA) van 3,5 miljoen euro. Het nettoresultaat van de groep bedroeg 1,4 miljoen euro. Deze forse vooruitgang van het resultaat werd ook mogelijk gemaakt door de overname van de exploitatie van de studio’s in Bry-sur-Marne. De omzet van deze studio’s bedroeg voor het eerste volledige boekjaar bijna 4 miljoen euro, wat het potentieel van de site bevestigt.

De activiteit ‘musea en tentoonstellingen’ heeft eveneens goed bijgedragen aan het resultaat. Elektrische installaties voor beurzen werden verder ontwikkeld. Tenslotte werd 2016 gekenmerkt door de wijziging van de hoofdaandeelhouder van Transpalux, in de maand november. De groep B Live heeft het door de groep Watchers gehouden meerderheidsbelang van 55% overgenomen.

De vooruitzichten van de groep Transpalux voor 2017 blijven bemoedigend en de groep heeft zich al verzekerd van enkele grote producties voor het jaar 2017, ondanks een toegenomen concurrentie. Het belastingstelsel zal in het voordeel blijven spelen van Transpalux, dat optimaal geplaatst is om voor grote filmproducties te werken. De enige mogelijke wanklank is een toegenomen concurrentie vanwege de andere Franse actoren, die niet aarzelen om hun marge drastisch te verlagen. Transpalux kan rekenen op de kwaliteit en de knowhow van haar teams.

Transpalux -1-NL

Open